Szakember Adatbzázis, Szakember Kereső
Szeretne kiemelkedni a tömebgbő? Kattintson ide!

Cikk részletes  
Adatbázisunk ezen lapján megtalálja az adott cikket teljes formájában.

- A cikkek közti gyors kereséshez használja a cikkek főoldalon található keresőt

- Küldjön be Ön is cikket! Bejelentkezés után megteheti a Cikkeim feliratra kattintva!
Ingyenes Regisztráció Friss Hírek

Cikkek - Megújuló energia, Környezetvédelem

Pellet 2011-03-26
Beküldő: Gáz és Más Bt. / Megújuló energia, Környezetvédelem témakörben
Kulcsszavak: pellet, megújúló energia,

Ma egy felkérés révén a pellet fűtés, és a napkollektor egymáshoz való csatlakoztatásáról, illetve ennek előnyeiről szeretnék írni.

Előre bocsátom, nem lesznek magasröptű szakmai számítások az írásban.

Törekvésem az, hogy aki ma egy kicsit függetleníteni szeretné magát a gázárak alakulásából származó többlet költségektől, az kapjon némi gondolati támogatást.

Kezdeném azzal a megállapítással, hogy az én korosztályom már, majdnem minden „fegyvernemet” kipróbálhatott a fűtő anyagok terén.

Kezdtük a szilárd fűtéssel, ami az én esetemben, a fa, és szénfűtés vegyesen.

Majd a „korral” haladva, átállottunk, a háztartási fűtő olajra.

Ezt követte a gáz, ezen belül a földgázfűtés.

És ezek a fűtő anyagok, mind-mind valamilyen „eszmeiség” függő anyagok lettek, vagy talán mindig is voltak.

Ma elérkeztünk arra a pontra, amikor még az a réteg, aki ki is tudná fizetni a gáz árát, annak „mennybemenetele” után is, függetleníteni szeretné magát, a politikafüggő fűtőanyagoktól.

De igénye továbbra is a kényelmes fűtési megoldások felé orientálódik.

Ezért, megnövekedett a kereslet a szilárd fűtő anyagok iránt.

Hazánk, valójában nem rendelkezik számottevő szénbányászattal, napjainkban, tehát ez a fűtőanyag már ki is esett, a rostán. Kényelmi fokozata sem teszi dobogós helyezetté.

A fa, már egy kicsit tisztább, talán kényelmesebb is, de elég „munkás” fűtőanyag.

Fűtési rendszerei nem éppen könnyedén automatizálhatóak.

Megjelent, viszont egy új, könnyen kezelhető, szállítható, raktározható fűtőanyag.

A pellet.

Ezen belül itt elsősorban, ebben az írásban a fa pelletre fókuszálunk. Ezzel egyáltalán nem kisebbítve azokat a törekvéseket, melyek az agráriumban megjelenő, és tüzelő anyaggá alakítható alapanyagok hasznosítását tűzték zászlajukra.

A fa pellet, egy olyan fűtőanyag, melynek lehet egy előírt, elvárt, illetve állandósított ellenőrizhető minősége.

És ha állandósult, és állandó, a minőség, és a kilogrammonkénti energia tartalom, ebben az esetben, tökéletes, és kifinomult módszerekkel el is tudjuk égetni.

Erre ma már megvannak a hazai piacon a háztartásokban használható, lég, és ami a mi esetünkben fontos, vizes központi fűtésre kapcsolható fűtő berendezések.

Ezek a fűtő eszközök, a vízteres pellet kazánok.

Megjelenésük, esztétikailag történő kivitelezésük, lehetővé teszi a lakótérben történő elhelyezésüket.

Hatásfokuk, megfelel a kor normáinak, és automatikus működésük lehetővé tesz 24-48 órás önálló üzemet, emberi beavatkozás és felügyelet nélkül.

A berendezésekben lévő elektronika, enged minden olyan beállítást elvégezni, majd, ezeket, a parancsokat a berendezésekkel végrehajtatni, ami egy kényelmes biztonságos fűtést eredményez.

A berendezésekkel, általában gyári csatlakoztató kötéseket felhasználva, elvégezhetjük a lakásfűtési feladatot, és használati melegvíz elvételére, készítésére is lehetőség van.

Egyik ilyen megoldás, a hőcserélővel történő, mintegy „átfolyós” elven működő használati melegvíz készítés.

Nem praktikus!

Még télen, a fűtési idény alatt, egy kis komfortfokozatú használati melegvíz készítésnek, egyéb lehetőség híján talán igen.

De nyáron nem ad lehetőséget a komfortos használati melegvízellátásra.

Ezért ezen berendezések kapcsolódó használati melegvíz készítő berendezése, a vételezési mennyiség igényhez méretezett, indirekt bojler tartály.

És itt kulcs fontossággal bír egy ehhez jól méretezett napkollektoros, „naplopó” rendszer.

Mert ez a napkollektor, gondos számítások, alapján elláthatja a nyári használati melegvíz készítés hő igényét. És természetesen, besegíthet a fűtés melegvíz ellátásába is.

A komplett fűtés-melegvíz rendszer berendezéseink, alkotóinak méretezését, természetesen szakemberre kell bízni.

Ki kell kérni a gyártók, ha nem hazai, akkor a magyarországi képviselet szakembereinek véleményét. Itt elsősorban ki kell térni az összeépíthetőség kérdéskörére.

A piacon többféle, pellet fűtő berendezés (bár a vízteresről ez nem mondható el) van forgalomba. Sokféle berendezést hoznak, un. magán importként a fogyasztók, kitéve magukat a szervízelhetőség buktatóinak.

Az indirekt bojlerek nagyságához, körültekintően kell tervezni a napkollektorok mennyiségét, és előre kell dönteni. Csak nyári, használati melegvíz ellátásmegoldására akarom a napenergiát hasznosítani, vagy, mint korábban felvetettem, a fűtési melegvíz készítésére is ideális esetekben.

Ma már vannak olyan lakó épületek, ahol a földgázt be sem vezetik az építők.

És vannak, és ezek vannak többségben, amely lakóházakban a meglévő, valamilyen gázkazán, kombi-cirkó mellé, párhuzamos, un. alternatívaként, helyeznek el pelletfűtésű vízteres berendezéseket.

A pellet, mint energiahordozó fűtőanyag költsége egy, még a két gázáremelés előtti számítás szerint a következő képen alakult. Ma már jobb az arány, a pellet javára.

Ha 100 egységnek vesszük a földgáz energia költségét,

ebben az esetben a pellet, csak 74 egységet képvisel!

És ha a nyári használati melegvíz készítésünkhöz, illetve az átmeneti időszakokban a fűtéshez napkollektorokat szereltetünk, és ezeket használjuk.

Komoly energiahordozó költség megtakarítást érhetünk el.

És végezetül.

Ezek a berendezések, ma már nem elérhetetlen összegekbe kerülnek, és a befektetés megtérülése is realitás, a szó nemes értelmében.

Kovács István

www.gazesmas.hu