Szakember Adatbzázis, Szakember Kereső
Szeretne kiemelkedni a tömebgbő? Kattintson ide!

Cikk részletes  
Adatbázisunk ezen lapján megtalálja az adott cikket teljes formájában.

- A cikkek közti gyors kereséshez használja a cikkek főoldalon található keresőt

- Küldjön be Ön is cikket! Bejelentkezés után megteheti a Cikkeim feliratra kattintva!
Ingyenes Regisztráció Friss Hírek

Cikkek - Kisállat

Trimmelés 2011-03-03
Beküldő: Adrienn Kutyakozmetika / Kisállat témakörben
Kulcsszavak: trimmelés, drótszőr, szálkás szőr, spániel, szőrzet

A trimmelés a kutyakozmetikus által végzett művelet, melyet a szálkás szőrű (schnauzerek, szálkás szőrű tacskó, skót terrier, cairn terrier, west highland white terrier, ír farkaskutya, norfolk terrier, stb.) és a drótszőrű fajták (drótszőrő magyar vizsla, drótszőrű német vizsla, welsh terrier stb.) és például a spánielek ápolásánál jellemző.  Nem lehet helyettesíteni  a géppel vagy ollóval való nyírással. Trimmelést csak azoknál a kutyafajtáknál lehet végezni, amelyeknek koronaszőrzettel rendelkeznek. A koronaszőr más szerkezetű, mint a fedőszőr, amely szinte minden kutyánál megtalálható, a szerkezete (velőállomány) a nyírásnál megsérül. Tehát ha egy „trimmelős” kutyát megnyírunk, valószínűleg soha többé nem lehet majd trimmelni.

A műveletet a gazdi vagy a kutyakozmetikus legszebben kézzel tudja a elvégezni mindenféle szerszám nélkül, de ez egy igen hosszadalmas feladat. Ahhoz, hogy jól trimmelhető legyen a szőrzet, több feltétel szükséges. A trimmelésre megfelelő szőrzet kialakulása függ a kutya korától is, a tartás módjától is, de mindig nagyon fontos, hogy a koronaszőrzet érett legyen, azaz elhalt szőrszálakból álljon. A kutyakozmetikusnak ezt ellenőriznie kell trimmelés előtt azért is, nehogy fájdalmat okozzon a kutyának. A frissen fürdött kutyát nem lehet trimmelni, a fürdés után (de akár egy nagy eső után is!) legalább egy hetet várjunk, amíg kutyakozmetikushoz fordulunk.

Kézi trimmelésnél kis tincsekkel kell haladni, mert a kutyakozmetikus így könnyebben tudja az elhalt szőrszálakat eltávolítani. Fajtánként különböző időközönként kell trimmelni, de általában 2-3 havonta szükséges. A szőrzet érése egységessé válik a rendszeres trimmeléssel, a szőrzet folyamatosan megújul, fényes és szép lesz. Az elhalt szőrzet fénytelen, fakó és durva. Különböző eszközök állnak rendelkezésre a kutyakozmetikában, melyekkel trimmelhetünk: trimmelőkések, trimmelő kő, gumiujj stb.

 

Néhány egyed szőrzete nem alakul ki megfelelően, vagy keverék kutyusoknál esetleg nem tipikusan „trimmelős” szőrzet fejlődik. Kölyök korban már kiderülhet, ha nem megfelelő, de elősegíthető az érési folyamat úgy, hogy másnaponta sűrű fogú fésűvel a kutya szőrét átkeféljük. Ez azért is jó, mert hozzászokik, és a későbbiekben a kutyakozmetikus kezében már nem fog félni.

Amennyiben Ön nem tudja megítélni, milyen szőrzete van a kutyájának, kérje ki a kutyakozmetikus véleményét, akár már a kiszemelt kölyök vásárlása előtt is.

A trimmelés előnye a nyírással szemben az, hogy az elhalt (érett) szőrszálak eltávolításával a bőr szellőzni tud, és az új szőrszálak ki tudnak bújni. A géppel lenyírt trimmelős szőrzet a legtöbb esetben hullámosodik, vattásodik, fényét elveszti. A vattaszerű szőrzet alatt a bőr nem tud megfelelően szellőzni, befülled, szélsőséges esetben bőrirritáció vagy akár bőrgomba is megjelenhet. Az ilyen szőrzet nem véd megfelelően az időjárással szemben.